Bedrijfsopvolgingsregeling Nederland duidelijk, nu Duitsland nog

De Hoge Raad heeft vandaag arrest gewezen in een belangrijke zaak. De vraag die voorlag was of de bedrijfsopvolgingsregeling die Nederland al een paar jaar kent, geen verboden discriminatie is. Dit afgezet tegenover  de veel minder gunstige regelingen voor niet-ondernemers. De regeling houdt – heel globaal – in dat het eerste miljoen aan bedrijfsvermogen zonder schenk- of erfbelasting naar de opvolger kan. Boven de miljoen is nog steeds 83% vrijgesteld.

In Duitsland speelt een vrijwel vergelijkbare zaak voor het Bundes Verfassungsgericht (Duitse  Hoge Raad). Het arrest wordt daar begin volgend jaar verwacht. Ik ben heel benieuwd of de Duitse rechters er anders over denken.

Aanvulling 6 oktober 2014: begin volgend jaar werd het dus niet. In juli is er een zitting geweest. Nu is het wachten op het arrest..

Update april 2018: de Duitse rechters dachten er inderdaad geheel ander over. Het was wél discriminerend. Het Bundesverfassungsgericht gaf de regering tot 1 juli 2017 de tijd de regeling aan te passen. Dat heeft men net niet gered, maar er is inmiddels een geheel nieuwe complexe regeling.