Tolheffing (Maut) in Duitsland definitief. Of toch niet?

Het was een verkiezingsbelofte van vier jaar geleden; de tolheffing in Duitsland. Ook in de coalitieonderhandelingen waren de regeringspartijen overeengekomen dat de tolheffing er zou komen. Op 24 september 2017 krijgen we weer verkiezingen in Duitsland, maar de beloofde tolheffing is er nog steeds niet.

Toen minister van verkeer destijds zijn tolheffingsplannen presenteerde, brak er een storm van protest uit bij buurlanden. Duitse automobilisten zouden namelijk worden gecompenseerd voor de tol – officieel infrastrukturabgabe – via de wegenbelasting, maar buitenlandse automobilisten niet. Het effect is dan een belasting voor buitenlanders.

Ook de Europese Commissie had hier problemen mee. Echter na een aanpassing, die voornamelijk inhield dat schone auto’s minder belasting zouden betalen, was de commissie tevreden. Vervolgens waren het voornamelijk Oostenrijk en Nederland die met een klacht dreigden voor het Europese gerechtshof.

Ondertussen had een gerenommeerd instituut in Duitsland uitgerekend dat de PKW-Maut” (tol voor personenauto’s) geen geld zou opleveren, maar zelfs geld zou gaan kosten. Kortom een omstreden voorstel binnen en buiten Duitsland.

Het (voor nu) laatste hoofdstuk in dit dossier is dat de Bundestag en Bundesrat akkoord zijn met de tolheffing, zij het met enkele aanpassingen:

  • De tarieven voor buitenlandse automobilisten die korte tijd in Duitsland rijden moeten meer staffels krijgen.
  • De reductie voor Duitse automobilisten moet 100 miljoen euro hoger uitvallen voor auto’s die aan de Euro6 emissienorm voldoen.

Is de Maut dan nu een voldongen feit?

Als het aan Duitsland ligt wel. Echter kunnen de aankomende verkiezingen en de Europese Unie uiteindelijke invoering nog in de weg staan. Nu wordt het waarschijnlijk aan het Europese Hof voorgelegd. Oostenrijk heeft de procedure al aangekondigd, maar gaat op 7 juni nog met Luxemburg, België en Nederland overlggen of deze landen zich hierbij willen aansluiten. Het wordt spannend, maar het is in ieder geval zeker dat de tol niet voor 2019 wordt ingevoerd.

Update 16 oktober 2017:

Duitsland lijkt door te gaan met de invoering, maar… De CSU (de grootste voorstander van de heffing) heeft in de verkiezingen verloren. De Europese Unie werkt aan een plan om in alle lidstaten tot een heffing naar verbruikt te komen. Men heeft als uitgerekend dat de Duitse tol dan niet op tijd kan worden terugverdient.
En nu heeft Oostenrijk (na een positief juridisch advies) besloten echt de procedure aan te spannen. Nederland heeft aangekondigd zich hierbij te willen aansluiten. De wedstrijd is nog niet gespeeld!

Update 13 december 2017:

Nederland besluit definitief om zich bij de procedure van Oostenrijk aan te sluiten.
Ondertussen is Duitsland bezig met het vormen van een nieuwe regering. De uitvoering van de plannen ligt stil.

Update 7 febr 2019

Oostenrijk heeft de procedure aangespannen. Woensdag heeft de Advocaat Generaal (zeg maar raadgever van het Europese Hof) het Hof geadviseerd om Duitsland gelijk te geven. Oostenrijk had gesteld dat er sprake was van discriminatie van Duitsers en buitenlanders. De Advocaat Generaal ziet dit niet, hij acht de Duitsers niet gelijk omdat deze ook al een andere motorrijtuigenbelasting betalen en buitenlanders niet.
Volgens mij was nu juist het argument dat de Duitsers na de invoering van de Tol hiervoor via hun motorrijtuigenbelasting werden gecompenseerd. Ik snap het dus niet helemaal.
Oostenrijk ook niet. Die hebben al aangekondigd dan ook maar een algemene Tol te gaan invoeren. Wie volgt. Nederland steunt de procedure van Oostenrijk. Wij ook ?

Het advies van de Advocaat Generaal wordt in ca 80% van de gevallen gevolgd. Als bewoner van de grensstreek hoop ik dat van harte van niet. Kosten per jaar 130 Euro.
Voor iedereen die de komende weken door Duitsland op wintersport gaat: geniet er van!