Duitse verkiezingen en de belastinggevolgen

Duitsland heeft gestemd. De CDU/CSU van Merkel heeft meer dan 41% van de stemmen gekregen. Echter, de regeringspartner tot op heden, de FDP, heeft de kiesdrempel vrijwel nergens gehaald. Wel in in het Bundesland Hessen overigens. Door de Duitse kiesdrempel van 5% zijn zo 16% van de stemmen uiteindelijk “verloren” gegaan.
Vanmorgen hoorde ik dat de PvdA in de laatste peilingen nog maar 10 zetels zou krijgen. Dat de FDP niet meer in de Bundestag zit is ongeveer zo alsof de PvdA niet meer in onze tweede kamer zou zitten.

Nu moet er een nieuwe meerderheid gevormd worden. Of met de groene en linkse partijen, of met de SPD.
Met de SPD zal er verschil van inzicht zijn over de belastingplannen. Echter, grote veranderingen zullen niet te verwachten zijn. Wel loopt Merkel tegen het paradepaardje van de SPD aan, het minimumloon.
Een coalitie met Groen en Links wordt spannender. Groen Links wil een toptarief van 53% vanaf 60.000 euro. Vanaf een miljoen wordt een tarief van 75% voorgesteld. SPD heeft overigens 49% in gedachten, maar dan vanaf 100.000 euro.
Door de verkiezingen en het wegvallen van de FDP zal er onderhandeld moeten worden, waarbij een of meer van de belastingverhogende maatregelen wel een gematigde plek zal krijgen.
Het blijft interessant.