Effectieve Belastingdruk Duitsland maar heel iets hoger dan in Nederland

Duitsland krijgt behoorlijk veel belastinggelden binnen. De belasting op winst is echter ook behoorlijk hoog. Zo rond de verkiezingen heeft de Bundesverband der Deutschen Industrie (www.bdi.eu) een studie gepubliceerd. http://www.bdi.eu/BDI-VCI-Steuerbelastung2013.pdf

Veel tabellen. Maar wat ook blijkt is dat Nederland qua belastingdruk lijkt op zijn oosterbuurman.

Wat blijkt, Japan gaat aan kop met 40,1%. Dan de VS met 36,5%, Frankrijk 34,2, Spanje 32,4 en dan Duitsland met 28,2%. Nederland komt meteen daarna met 27,5%.

Let wel, het gaat hier om de effectieve belastingdruk, niet om de nominale (gewoon de tarieven) belastingdruk. Dan komt Nederland veel lager in het rijtje voor met 25%. Duitsland staat dan met 31,2% op de zevende plek.