Über een belastingdeal in Nederland?

Internationaal is Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) een actueel modewoord. Europa heeft haar eigen variant en onderzoek nu mogelijke staatssteun bij belastingafspraken. Nederland, Luxemburg en Ierland hebben indringende vragen gekregen. Ondertussen is er een procedure aanhangig gemaakt tegen Ierland, waar Apple een mooie deal heeft gekregen die volgens de commissie wel eens staatssteun zou kunnen inhouden.
Als bij ons een parlementariër vragen stelt over dit soort afspraken, dan verwijst de Staatssecretaris altijd heel netjes naar de geheimhoudingsplicht.

Nu zijn er in Duitsland in het parlement (Bundestag) door de linkse fractie vragen gesteld over de belastingheffing die Über moet betalen. De vragen gaan vooral over de BTW heffing over de “bemiddelingsdiensten”, maar zijdelings wordt ook gevraagd of het klopt dat men maar 4% belasting betaald in Nederland. De hele vraag voor de liefhebbers:

Trifft es nach Kenntnis der Bundesregierung zu, dass Uber lediglich am Sitz
ihrer europäischen Tochtergesellschaft (Niederlande) 4 Prozent Steuern auf
den Umsatz zahlt?
Wenn ja, wie bewertet die Bundesregierung dies?
Wenn nein, ist der Bundesregierung bekannt, inwieweit Uber überhaupt
Steuern auf ihre Vermittlungstätigkeiten zahlt?

Bij Apple lijkt het er op dat er een deal getroffen is over het te betalen belastingbedrag. De winst die dan op het biljet moet worden ingevuld is vervolgens niet de echte winst, maar letterlijk de winst op papier. Dat is in de ogen van de commissie de omgekeerde wereld.

Bij Über (als het klopt!) is er dus ook een soort forfait afgesproken.

Of dat in de ogen van de commissie door de beugel kan?