Belastingparadijs en Steueroasen

Belastingontwijken en ontduiken staat weer vol in de aandacht. In Nederland is het Boek “Het Belastingparadijs” van Van Geest, Van Kleef en Smits een bestseller. In de tweede kamer wordt in steeds andere formulering steeds dezelfde vraag  gesteld aan de staatssecretaris van Financiën: of Nederland echt geen belastingparadijs is. En hij maar ontkennen. Leo Stevens steekt hem in het financieel dagblad nog een hart onder de riem, maar of we het drooghouden? Nee, Nederland is geen belastingparadijs, maar Nederland vervult in een heleboel belastingbesparende structuren wel een handige rol en komt zo onder vuur te liggen.
Maar ook in Duitsland  is het thema populair. Nadat het beoogde belastingverdrag met Zwitserland uiteindelijk in de Bundesrat (parlement van de Bundeslanden) is tegengehouden, blijft men inzetten op het vol vervolgen van zondaars. Het aankopen van aangeboden CD’s (nog steeds op CD ?) is daarbij een beproefd middel. Het wereldwijd opduiken van een bestand met veel meer namen gooit olie op het vuur. Dan nog een manager van een bekende voetbalclub met geld in Zwitserland en meteen daarop een onderzoek naar de voorzitter van die club omdat hij een paar dure (echt dure) horloges niet fiscaal had laten toetsen..en ziedaar de stemming.
Eind april heeft de oppositie in de Bundestag een voorstel ingediend met vergaande voorstellen tegen belastingontduiken en ontwijken. Sommige gedachten gingen daarin erg ver. Het geheel anders insteken van de belastingverdragen was een idee, het uitbreiden van de Duitse belastingplicht voor allen die Duitser zijn (naar VS model) was een andere gedachten.
Dit voorstel is verworpen. Maar de verkiezen komen er aan. Spannend!