Duitse verkiezingen

De afgelopen week waren er weer een paar momenten waarop wij met klanten aan het afwegen waren. Wat is nu handiger, belasting betalen in Nederland of Duitsland. Voor een groot deel heb je dat echt niet in de hand, maar zelf bij het maken van zakelijke afspraken is er wel enige marge. Ook bij de keuze of een salary-split handig is, komt deze afweging aan de orde.

Het is alleen lastig als niemand langdurig weet welke tarieven je nu met elkaar moet vergelijken.

In Nederland weten we dat het maximale inkomstenbelastingtarief 52% is. Voor werkgevers die werknemers hebben met meer dan 150.000 salaris komt daar nog een keer een percentage bij. Nu al voor de tweede keer (schat ik in) eenmalige extra heffing.

Maar dan Duitsland. In september zijn er verkiezingen. De partijen lopen zich warm. De oppositie heeft plannen om het toptarief va 42% naar 49% op te trekken en de splitting (partners* mogen de inkomens bij elkaar tellen en dan pas de tabel toepassen) minder toepasbaar verklaren. Ook moet er weer een vermogensbelasting komen. Het tarief van de erfbelasting zou moeten stijgen.

Bij de “groenen” alleen al zouden de belastingopbrengsten met 51,6 Miljard stijgen. Toch andere getallen dan bij ons.

* O ja. Splitting, de zgn. “zusammenveranlagung” was wettelijk alleen toegestaan bij gehuwden. Het hoogste Duitse Hof heeft het nu ook opengesteld voor ongehuwde partners.